Ha kisgyermekekről van szó, mindenki tudja, mennyire fontos számukra a pozitív visszacsatolás. Elsősorban a szülők reakciói alapján helyezik el magukat a világban, a cselekedeteikre adott pozitív visszajelzés növeli a motivációt – elég, ha az első mosolyokra gondolunk: a szülő arra adott örömteli válasza motiválja a csecsemőt, hogy újra mosolyogjon. Később azzal motiválhatjuk, hogy támogatjuk az önállóságban, ez a fajta kommunikáció az esetleges negatív visszacsatolások demotiváló hatását is csökkentik. De mi a helyzet felnőttkorban?

A pozitív visszajelzés ereje

Ha jobban belegondolunk, mi is bizonyos célok eléréséért végezzük a feladatainkat, mindig van valami, ami motivál minket. Ez a hétköznapokban és a munkahelyen is igaz: utóbbi esetében azonban kiemelt szerepe van a visszajelzéseknek. Természetesen feladatfüggő, hogy milyen visszajelzés működik hatékonyan. Szabályozott, repetitív feladatok esetén lehet objektív, azonban összetettebb, emberi problémamegoldást igénylő feladatok során képtelenség objektív visszajelzést adni – vezetőként arra kell hagyatkoznunk, hogy mit érzünk az elvégzett munka kapcsán.

Objektív visszajelzés

Vezetőként fontos, hogy munkatársainknak pontos célokat határozzunk meg úgy, hogy azok lehetőleg kihívást jelentsenek számukra. A feladat legyen megvalósítható, és folyamatosan adjunk visszajelzést a haladásáról – így látni fogják, mekkora a távolság az aktuális állapot és a cél között. Ha az adott személy elérte a célt, tehát jól elvégezte a feladatot, sor kerülhet a jutalmazásra.

Ismétlődő, a munkatársak által esteleg unalmasként definiált feladatok esetén célszerű bevetnünk a gamifikációt. A játékokban, így a gamifikált rendszerekben is azonnali visszajelzéseket kapunk minden döntésünk és lépésünk után, ráadásul folyamatos rálátásunk van a haladás folyamatára és a hátralévő távolságra is. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a visszajelzések és az esetleges jutalmak növelik az elköteleződést a játék és többi játékos iránt, mert beszippant a játék világa, mondhatni függővé, szebb szóval elkötelezetté válunk.

A legegyszerűbb és leggyakoribb visszajelző eszköz a pontgyűjtés, legyen szó egy egyszerű áruházi akcióról vagy munkahelyi gamifikációról. A visszajelző mechanizmusok segítenek kialakítani az „énhatékonyság” érzését, ami által szilárd meggyőződésünkké válik, hogy a cél elérése érdekében képesek vagyunk a feladataink végrehajtására.

Személyes visszajelzés

Olyan feladatok esetén, amikor a feladat- és problémamegoldás emberi tényezőkön múlik, nem tudunk objektív visszajelzést adni. Kutatások azt is kimutatták, hogy az értékelő elfogultsága („idioszinkratikus értékelő hatás”) bizonyos esetekben sokkal jobban befolyásolja az eredményt, mint az értékelt munkatárs tényleges teljesítménye.

Az értékelő elfogultsága nagymértékben befolyásolja az értékelést. Fotó: Daisuke Inaba, flickr

Vezetőként azért nehéz a dolgunk, mert saját érzéseinkre és tapasztalatainkra támaszkodunk. Amit tehetünk az az, hogy őszintén megosztjuk az érzéseinket, nyílt reakciókat adunk. Ezzel tudjuk visszajelezni kollégánknak, hogy munkája hatott-e ránk, meg tudott-e győzni minket.

Nem kérdés, hogy mindenki a komfortzónájában tud a leghatékonyabban dolgozni, hiszen ilyenkor tudunk igazán koncentrálni, ilyenkor vagyunk a legkreatívabbak és a legeredményesebbek, így a visszajelzésnek is itt kell történnie.

Sokszor esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, mi nem követünk el hibákat, úgy gondoljuk, hogy mindenki megbízhatónak tart minket, sőt mi vagyunk az igazság forrása. Ez azonban nem igaz: rengeteg hibát elkövetünk munkánk és visszajelzéseink során is, hiszen emberek vagyunk, nem tudunk objektív keretek között működni. Az viszont nagy hiba lenne, ha a hiányosságokra összpontosítanánk, mert nem ez a tanulás legjobb módja.

Koncentráljunk az eredményekre!

Ha valaki kiemelkedően jól dolgozik, az erőfeszítés eredménye, úgyhogy semmi képen se hagyjuk szó nélkül, ha egy beosztottunk sales prezentációjára egy potenciális ügyfél pozitívan reagál, ha egy projekt zökkenőmentesen halad, vagy ha egy elégedetlen ügyfél nézőpontja pozitív irányba változik.

Ha azt látjuk, hogy az egyik munkatársunk különösen jó eredményeket ért el, emeljük ki, és mutassuk be az eredményeit a csapat többi tagjának is. Ezzel a lépéssel neki is jó visszajelzést adunk, bizonyítást nyer, hogy jó úton jár, rögzülnek a jó mechanizmusok, amiket tovább tud fejleszteni. Ez pedig nem más, mint tanulás.

Mindannyiunk számára fontos, hogy akik ismernek és szeretnek minket, közel állnak hozzánk, elmondják azt, mit tapasztalnak, milyen érzéseik vannak velünk és az általunk elvégzett feladatokkal kapcsolatban. Ha pedig látják az értékeinket, tudják, mi az, amire képesek vagyunk, az különösen erős motivációt jelent.

Forrás: The Feedback Fallacy, Harward Business Review

Téma fotó: Andrea Tummons