Reggel van, szól a vekker – vagy ébresztenek a gyerekek. Kinyitod a szemed, hol is vagyok? Milyen nap van? Újabb hétköznap, irány dolgozni!

Nálatok hogy megy az ébredés? Örömmel készülődsz a munkába, vagy mintha a vesztőhelyre vinnének? Elárulunk egy titkot: minden a motiváción múlik! Erről beszél Dan Ariely is a következő TED előadásban:

Az előadásban Ariely több példán keresztül mutatja be, milyen fontos a motiváció, ha az elvégzendő feladatokról van szó.

Hogyan csökkenthető hatékonyan a motiváció?

Az egyik bemutatott kísérletben három csoportnak adtak egy-egy papírt, amelyen betűk álltak egymás mellett véletlenszerű előfordulással és mérettel. A feladat az volt, hogy két dollárért keressék meg az egymás mellett előforduló ugyanolyan betűket, és karikázzák be azokat. Ha végeztek, kaphattak újabb papírt ugyanezzel a feladattal, de már csak 1.90 dollárt ajánlottak a munkájukért. A következő körben 1.80-at és így tovább. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, meddig hajlandók az emberek ugyanazt a feladatot elvégezni egyre kevesebb összegért.

A három csoport között a különbség a következő volt:

 • Az első csoportban az emberek ráírhatták a nevüket a beadandó feladatlapra. Miután végeztek, egy vizsgabiztos elvette tőlük a lapot, végignézte, majd annyit mondott: „Aha”, és a mellette lévő irathalomra helyezte a feladatlapot.
 • A második csoportban nem írták rá a lapra a nevüket, az ellenőrző személy nem nézte meg a feladatot, csak elvette és az irathalomra helyezte.
 • A harmadik eset annyiban különbözött a másodiktól, hogy nem az irathalomba helyezte a feladatot, hanem egyenesen az iratmegsemmisítőbe.

Szerintetek melyik csoport végezte tovább a feladatokat?

Természetesen az első. Azonban a meglepő az volt, hogy a második és harmadik csoport közel ugyanott hagyta abba a feladatlapok megoldását! Hogy miért? Csupán az első csoport szereplőiben alakult ki az a két dolog, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy feladat megoldásánál:

 1. törődtek a munkájuk eredményével
 2. kaptak visszajelzést, még ha nem is túl szofisztikáltat

IKEA-effektus – igen, létezik!

Dan Ariely szemléletes példával mutatta be az IKEA-effektust. Biztos, hogy nektek sem lesz ismeretlen!

Ugye veletek is előfordult már, hogy bementetek az IKEA-ba, megvettetek egy bútort, ami nem nyűgözött le, de tökéletes volt a célra, majd hazavittétek, két napon keresztül szenvedtetek az összerakással, és a végén a világ legcsodálatosabb bútordarabja állt a nappalitokban?

Na, ezt hívja Dan IKEA-effektusnak! Azáltal, hogy időt, energiát és személyes emlékeket fektetünk a bútor felépítésébe, kötődést alakítunk ki vele, és sokkal többre értékeljük a végeredményt! Egyszerűen hangzik, nem igaz?

Ugyanígy van ez a munkahelyi feladatainkkal is. Minél több időt és energiát fektetünk egy feladatba, annál szívesebben foglalkozunk vele.

Mit is jelent számunkra a munka?

A munka fogalmát tipikusan a kompenzációval és motivációval társítjuk, de ennél sokkal több mindent kellene hozzáadnunk:

 • jelentést,
 • teremtést,
 • kihívásokat,
 • tulajdonlást,
 • identitást,
 • büszkeséget és így tovább.

Ha hozzáadjuk ezeket az elemeket, és figyelmet fordítunk a létrehozásukra, és arra, hogyan adjuk át ezeket a munkavállalóinknak, akkor nagy valószínűséggel boldogabbak és hatékonyabbak lesznek.

Céges gamifikációs rendszerek, élménytervezett munkahelyi folyamatok segítenek a jelentés megfogalmazásában és a napi szinten ismétlődő emlékeztetésben. A komplexebb kihívásokat egy egyszerűsített koncepcióba, metaforába foglalják, ami egyszerűbben átlátható, így táplálja az elérhetőség érzését, ami viszont a valós teljesítés során is motivál. Mindez pedig hatással van identitásunkra a munka során és a magánéletünkben egyaránt.

Foglaljuk össze a lényeget!

Mit tegyél, ha motiválni szeretnéd a munkatársainkat?

 1. Áldozz időt és energiát, és törődj az embereiddel és az általuk elvégzett munkával!
 2. Mindig adj visszajelzést!
 3. Az elvégzett feladatokat, ha az élet úgy is hozza, hogy már nincs rájuk szükség, próbáld minél inkább hasznosítani, különben komoly motivációvesztést tapasztalhatsz!

Számodra mit jelent a munka? Írd meg nekünk Facebookon!

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre!

Téma fotó: ROOM, Unsplash