A napi rutinfeladatokra, adminisztrációs feladatokra sokszor nem marad elég idő, hiszen munkatársaink, érthető módon, a kihívást jelentő, érdekesebb feladatokra koncentrálnak. Tulajdonképpen ez így rendben is van, de a szervezet működéséhez mindig hozzátartoznak elengedhetetlen adminisztratív kötelességek: munkaidőrögzítés, riportok elkészítése, ügyféladatok rögzítése stb. Gamifikációval új értelmet adhatunk az unalmas, de a cég működéséhez szükséges feladatoknak. Egy megfelelően kialakított játékba ágyazva nem csak ezeknek a feladatoknak az elvégzését, de az emberi kapcsolatok javulását, az emberek közti hatékonyabb információáramlást, illetve a munkavállaói elköteleződés javulását is elérhetjük. Sőt! Az átalakulást lépésről lépésre mi is követhetjük, ha a gamifikált rendszer analitikai funkciókkal is rendelkezik.

Esettanulmány
Volt egyszer egy IT csapat, akik egyedi megoldásokat fejlesztettek, különböző piaci területeken működő cégek számára. A fejlesztők elszántan dolgoztak, a legfejlettebb technikákat alkalmazva. Fejlesztéseik az elvárások szerint működtek, ennek ellenére, az ügyfelek nem voltak mindig elégedettek.

Habár a projektek időre elkészültek és leírás szerint futottak, a számlázás időráfordítás alapján történt. Az ügyfelek szerették volna látni, hogy a fejlesztők melyik feladattal pontosan mennyi időt töltöttek el és, hogy miért volt szükség annyi időre. Ugyanakkor a fejlesztők csak a fejlesztésre koncentráltak, évekig nem sikerült őket rávenni, hogy tevékenységükről napi szinten, még ha röviden is, de írásban számot adjanak a projekt menedzsment rendszerben.

Ez vezette a CEO-t vállalati szintű változtatásra: Bevezetett egy gamifikációs rendszert, a GameForTeam gamifikációs megoldást, hogy arra motiválja alkalmazottjait, hogy minden nap felvezessék a munkával töltött idejüket a központi menedzsment rendszerbe. A játékosok azzal szerezhettek pontokat, ha megfelelően regisztrálták napi aktivitásukat. A kapott pontokat egy bázis építő játékban tudták felhasználni, amiben együtt kellett működniük másik két csapattársukkal. Több, 2-3 fős, munkatársakból álló csapat versenyzett egymással. Az a csapat nyert, aki hamarabb felépítette a saját bázisát. A nyertes csapat játékosai nyereményüket könyvekre, oktatásra, szoftverekre, közös programokra tudták elkölteni.

A GameForTeam minden kezdeti elvárást felülmúlt: három hónap alatt a rögzített munkaórák száma több mint 30%-kal növekedett és a munkaleírások tiszták és részletesek voltak.

Az unalmas feladatok értelmet kapnak

Napjainkban a HR részleg és a menedzserek keményen dolgoznak, hogy növeljék az alkalmazottak elköteleződését, lojalitását a cég iránt. A munka, jó esetben, összetartást és jól működő kölcsönös kapcsolatokat jelent. A vállalatok ennek érdekében csapatépítő programokat szerveznek és komoly összegeket költenek a megfelelő munkakörnyezet kialakítására is. Azonban nem létezik olyan pozíció egy cégen belül, ahol nincs olyan feladat, amit a felelőse ne találna monotonnak vagy unalmasnak. Ezek a feladatok a vállalat működéséhez szükségesek, így nem lehet megszabadulni tőlük.

De a monoton kötelességet is át tudjuk keretezni és egy játékos élmény szerves részévé válhat a játékosítás, vagy más szóval gamifikáció segítségével. A halogatásnak ezennel vége! Célokat kell meghatározni, tisztázni kell az elvárt viselkedést, fel kell mérnünk a munkatársaink preferenciáit és vicces vagy szerethető részletekben gazdag, a szervezet kultúrájához passzoló gamifikációs megoldást kell keresnünk vagy létrehoznunk. Gamifikáció segítségével javuló csapatmunkát, fokozott információ megosztást és támogató csapatösszetartást érhetünk el.

Forrás: Együtt@Csapat

Szervezeti gamifikációs alapok

Szervezeti gamifikáció alatt játékelemek és játékmechanika használatát értjük, szervezeti célkitűzések elérése érdekében. Játékelem például a játék háttértörténete, a különböző jutalmak (pontok, kitűzők), az elérhető szintek, a ranglisták. A játékmechanika a szabályok és folyamatok összessége, amelyek vezetik a játékost és meghatározzák a játékmenetet. Minden típusú folyamat gamifikálható egyértelműen meghatározott célokkal. Az Együtt@Csapat blog a szervezeti gamifikációra fokuszál.

A gamifikált rendszerekben született adatok érdekes információval szolgálnak a menedzsment számára is. Minden alkalommal, amikor egy felhasználó játszik, digitális nyomokat hagy. A játék során logolható, rögzíthető a játékos valamennyi lépése, amely alapján számtalan következtetést vonhatunk le egy csapat vagy a szervezet működésére nézve. Ezek közül az egyik legjelentősebb kérdés, a munkatársak elköteleződése. Ha egy játékos hónapokon át aktívan részt vesz a gamifikált rendszer használatában és ebben változást tapasztalunk, az egy előjele lehet az elköteleződés csökkenésének. Ha ezt időben észrevesszük, akkor még az előtt léphetünk a munkatárs megtartása érdekében, mielőtt ő a szervezet vagy csapat elhagyása mellett dönt.

Itt, az Együtt@Csapat blogon mostantól beleássuk magunkat a szervezeti gamifikáció részleteibe! Hasznos esettanulmányokkal fogunk szolgálni és publikáljuk a legfrissebb nemzetközi, vállalati gamifikációval kapcsolatos tudományos eredményeket.

Örülünk, hogy velünk tartasz!