A játékosítás szinte észrevétlenül lopakodott be az életünkbe, és ma már szinte minden területen találkozunk vele: az okosóránk rögzíti a futást, a hűtőnk jelez, ha elfogyott a tej, a telefon pittyeg, ha dehidratáltak vagyunk... Olyan megoldások ezek, melyek színesebbé és élvezhetőbbé teszik a hétköznapok kevésbé élvezetes vagy épp könnyen feledésbe merülő tevékenységeit is.

Nem csoda hát, hogy egyre többen figyelnek fel erre, és hívják fel rá a mi figyelmünket is.

Ebben a cikkben két, sűrűn látogatott weboldal cikkeiből adunk ízelítőt: a hvg.hu és a 24.HU oldalak írásaiból szemezgettünk nektek.

Hagyjuk őket játszani békében vagy harcban (hvg.hu)

„Aki szeret társasozni, annak a gondolkodása is rugalmasabbá, nyitottabbá válik.” Állítja Jesztl József, a hazai játékpedagógia egyik meghatározó alakja.

Jesztl szerint azok, akik jártasok a játék világában – értjük ezalatt a társasjátékokat, videójátékokat, játékosított folyamatokat –, azok sokkal könnyebben alkalmazkodnak a való világban eléjük kerülő helyzetekben.

Nektek melyik a kedvenc társasotok?

A társasjátékok manapság egyre összetettebbek, így legalább fél-egyórás agytornára számíthatunk, hogy egyáltalán megértsük a szabályokat. Azonban amint megértettük, már könnyedén alkalmazhatjuk őket, és játszhatunk szabadon, önfeledten. Minél több ilyen szabálymegértéssel találkozik az agyunk, annál edzettebbé válik, így ha az életben találkozunk egy eddig ismeretlen problémával, az agyunk könnyebben keres rá egy „szabályt”, melyet alkalmazva sikeresen jövünk ki a helyzetből.

A játékos elemek használata az iskolában hasonló sikereket mutat: a gyerekek agya sokkal fogékonyabb azokra a feladatokra, melyeket játék közben kell megoldaniuk, és mivel hajtja őket a kíváncsiság, sokkal tovább tudnak egy-egy tanórán koncentrálni.

Szóval ha edzeni akarjuk gyermekeink agyát, üljünk le velük társasozni! Nemcsak a gondolkodást, de a családi kapcsolatokat is ápolja!

Fotó: Randy Fath, Unsplash

Hogyan takarítsunk ki és spóroljunk játszva? (hvg.hu)

„SUPERBETTER: Jót szeretnék. Szuperjó maradhat?”

A Superbetter alkalmazás fejlesztői egy olyan alkalmazást hoztak létre, melyben minden tevékenységünket nyomon követhetjük és jobbá tehetjük!

  • Megint cukros löttyöt ittál egy pohár tiszta víz helyett? Ez egy kihívássá – főgonosszá – válik az alkalmazásban, melyet minden nap legyőzhetünk (ha tudjuk)!
  • Ragadós a széked, kanapéd? Nehéz felállni? Járj egyet, és extra pontokhoz juthatsz!

Az alkalmazás teljesen személyre szabható, így például ha az életvitelünkbe nem illik bele a napi/heti sport, beállíthatjuk, hogy mennyire nehéz teljesítenünk ezt a kihívást, illetve létre is hozhatunk újakat, amiket szeretnénk teljesíteni vagy akár legyőzni!

Én már le is töltöttem, és jelenleg is a fő gonoszommal kűzdök: a nassolással. Nektek mi lenne a legfőbb gonosz? Le tudnátok győzni?

Ha játékos az edzés, duplaannyit mozgunk (24.HU)

Számtalan dologgal tehetjük érdekesebbé napi sportolásunkat: okoskarkötők, okosóra, lépés- és pulzusszámlálók, alkalmazások tömkelege áll rendelkezésünkre.

Hajlamosak vagyunk felvértezni magunkat kütyük hadával, majd egy-két hónap múlva – mikor már kevésbé vagyunk motiváltak –, szépen elfelejtjük őket.

Azonban azok az alkalmazások, melyek virtuális személyi edzőként kísérik végig sportpályafutásunkat, nem szűnek meg motiválók maradni. Egy igazán jól összerakott alkalmazásnak grafikailag és működést tekintve is igényesnek kell lennie, különben hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. A mindennapos beszámoló ösztönöz minket arra, hogy teljesítsünk. Sokszor nem is önmagunk felülmúlása a cél, néha már az is elég, ha tudjuk: ma is tettünk az egészségünkért. És ebben egy jó edző mellett nagy segítséget nyújthatnak a kütyük, amik színesebbé, motiválóbbá teszik a mozgást.

Ti mit használtok a napi mozgás méréséhez?

Fotó: Quino Al, Unsplash

Függővé tenné gyerekeinket is a Netflix (24.HU)

„A Netflix egy új játékos megoldást tesztel, melynek lényege, hogy a gyerekek pontokat kapnának a mesék megtekintése után” – olvashatjuk a 24.hu oldalán.

Ez a megoldás a játékosítás tökéletes példája. Érj el eredményeket és gyűjtsd a jutalmakat! Mivel a gyerekek sokat néznek mesét, ösztönző módja lehet ez az újabb részek megtekintésének.

Miről is van szó valójában? A gyermekeink szeretnek sikert elérni – ezt használná ki a Netflix, ami igazán eredményes lehet. Persze sokan aggódnak – joggal –, hogy ez még inkább függővé teszi a gyerekeket.

Nálatok vannak szabályok a mesenézéssel, kütyüzéssel kapcsolatban?

A kiemelt cikkekből is láthatjuk, hogy a gamifikáció sok esetben hasznosan épül be az életünkbe, olyan dolgokban tesz minket motiváltabbá, amiknek kevésbé szívesen állunk neki. S hogy ez mikor válik etikai vagy épp függőségi kérdéssé, az már egy másik cikk témája lehetne.

Ha nem szeretnél lemaradni cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Téma fotó: Amador Loureiro, Unsplash